01.08.2010
Login
Εγγραφή
Ξεχάσατε το password;
Αναζήτηση: 
Αναζήτηση στα Fora: 
Index Forum
Νέα
Πρόσωπα
Θέματα
Ρωτήστε τον ειδικό
Web Exclusive 
Index
Οστά
Στομάχι
Στόμα
Δερματικές παθήσεις
Καρδιά
Γονιμότητα
Γυναικολογικά
Καρκίνος
Alzheimer/Άνοια
Παθολογικά
Όραση
Κάτω άκρα
Κάπνισμα
Διαβήτης
Γρίπη των Πτηνών
Αυχένας
Διατροφικές Διαταραχές
Ακοή
Θυρεοειδής
AIDS/ΣΜΝ
Ποιος θεωρείς ότι είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για να προσαρμοστείς στους καθημερινούς ρυθμούς σου μετά την επιστροφή από τις διακοπές;
Να επιστρέψεις 2 μέρες νωρίτερα;
Να οργανώσεις άμεσα μια νέα εξόρμηση;
Να γυρίσεις κυριολεκτικά στο παρά 5;


Υγεία/Νέα
Αυτισμός: Διάγνωση & Θεραπευτική Παρέμβαση
3-4-2009 [Σχόλια:0]

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (2 Απριλίου), ενημερώσου για αυτή τη σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή που πλήττει περίπου 1 στους 150 ανθρώπους.

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που συνήθως διαρκεί για το σύνολο της ζωής ενός ανθρώπου. Ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών γνωστές ως διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ).

Υπολογίζεται ότι 67 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβάλλονται από αυτισμό. Στις περισσότερες χώρες, η πάθηση αυτή συναντάται πιο συχνά από ότι ο παιδικός καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, και το έιτζ μαζί.

Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες, και τα αγόρια έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από ότι τα κορίτσια. Ο αυτισμός περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνήσει και να σχετίζεται με τρίτους. Συσχετίζεται με την τήρηση αυστηρής ρουτίνας και τις επαναληπτικές κινήσεις, όπως π.χ. την καταναγκαστική διαρρύθμιση αντικειμένων στον χώρο και την τήρηση πολύ συγκεκριμένης ρουτίνας.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά. Όλες αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από περιορισμένη ικανότητα επικοινωνίας και κοινωνικής δεξιότητας καθώς και επαναληπτικότητα στη συμπεριφορά.

Η διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού γίνεται συνήθως με αξιοπιστία γύρω στην ηλικία των 3 ετών, ενώ η πρώτη διάγνωση συνήθως γίνεται σε ηλικία 18 μηνών. Οι γονείς είναι συνήθως οι πρώτοι που παρατηρούν κάποιες ασυνήθιστες συμπεριφορές στο παιδί τους ή την αδυναμία του παιδιού να φθάσει σε ορισμένα αναπτυξιακά ορόσημα-κλειδιά τα οποία αναλογούν στην ηλικία του. Ορισμένοι γονείς περιγράφουν ότι το παιδί τους διέφερε από την ώρα της γέννησης, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι το παιδί τους αναπτυσσόταν κανονικά και ξαφνικά άρχισε να χάνει τις ικανότητές του. Πολλοί παιδίατροι παραβλέπουν τις πρώτες ενδείξεις αυτισμού, με το σκεπτικό ότι η ανάπτυξη του παιδιού θα βελτιωθεί στην πορεία και συνιστούν στους γονείς να τηρήσουν στάση αναμονής. Τα αποτελέσματα από τις πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γονείς υποψιαστούν ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με το παιδί τους, τις περισσότερες φορές έχουν δίκιο. Εάν ανησυχείτε για την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού σας, μην περιμένετε: μιλήστε με τον ιατρό σας και ζητήστε να εξεταστεί για αυτισμό.

Ενώ πολλοί γονείς προβληματίζονται για τον χαρακτηρισμό ενός νηπίου ως "αυτιστικού", όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρχίσει και η παρέμβαση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του αυτισμού, καμία μέθοδος αντιμετώπισης η οποία να είναι πλήρως αποτελεσματική, και καμία θεραπεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση για τουλάχιστον δύο χρόνια κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον δείκτη νοημοσύνης και τις γλωσσικές ικανότητες πολλών νέων παιδιών που πάσχουν από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Η παρέμβαση πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά την διάγνωση αυτισμού. Αποτελεσματικά προγράμματα εστιάζουν τις προσπάθειες στην ανάπτυξη επικοινωνιακής, κοινωνικής και γνωστικής ικανότητάς.

Ενημέρωση & Δράση
Σε πολλές χώρες, ο αυτισμός δεν αποτελεί αναγνωρισμένη
διαταραχή και η διάγνωση δυσχεραίνεται. Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν την δέσμευση δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για πρώιμη ανίχνευση αυξάνοντας την ενημέρωση που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα. Μέθοδοι εξέτασης υπάρχουν για μικρά παιδιά ακόμη και 18 μηνών. Η εξέταση δύναται να γίνει κατά την τακτική ιατρική εξέταση της υγείας ενός μωρού.

Οι καλύτερες μέθοδοι αντιμετώπισης της πάθησης είναι οι πρώιμες θεραπευτικές παρεμβάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι οποίες διαμορφώθηκαν βάσει ερευνών. Πολλά παιδιά βοηθούνται επίσης από λογοθεραπεία και εργοθεραπεία.

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορείς που παρέχουν αξιόπιστη διάγνωση, επικοινώνησε με το autismos@paidohosp.gr.
  • Αν θέλεις να έρθεις σε επαφή με ειδικούς για τον αυτισμό, κάνε κλικ στο www.autismhellas.gr.
  • Μάθε περισσότερα για τον αυτισμό κάνοντας κλικ στο www.worldautismawarenessday.org.

  • Εκτύπωση Email
    Σχετικά Άρθρα
    Ρίξε την κοιλιά τρώγοντας 20-7-2010
    Το άγγιγμα του ήλιου 20-7-2010
    Καλοκαιρινός οδηγός υγείας & ομορφιάς 20-7-2010
    5 δροσιστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ 20-7-2010
    Σπιτικά καλοκαιρινά μυστικά 6-7-2010
    Βαθμολογία

    Η μέση βαθμολογία, όπως διαμορφώθηκε από 2 χρήστες είναι 5

    Δώστε βαθμολογία:
    Σχόλια Αναγνωστών
    Δεν υπάρχουν σχόλια Αν θέλεις να προσθέσεις το δικό σου σχόλιο, θα πρέπει να κάνεις login!
     

    Tεύχος Αυγούστου
    Users Online
    108 ανώνυμοι χρήστες και 0 εγγεγραμμένοι χρήστες είναι online αυτήν τη στιγμή!
    Όροι χρήσης  |  Επικοινωνία  |  Sites Ομίλου  |  Sitemap
    © 2005 Liberis Publications Designed by Liberis Publications